DARMOWA WYSYŁKA POWYŻEJ 400 ZŁ

Cupuacu mrożony miąższ - 1kg

100% naturalny, mrożony miąższ z owoców Cupuacu. 

Skład : 100 % Cupuacu. Mrożony miąższ z sokiem, mus, puree. Bez dodatku cukru.

Produkt niekonserwowany chemicznie.

Opakowanie 1 kg (10 szt. saszetek x 100g).

Termin ważności: 01/2019

Produkt Brazylijski - kraj pochodzenia Brazylia


Cupuacu – nazwa botaniczna: Theobroma grandiflorum, zdaje się że nie ma jeszcze polskiej nazwy, ale ze względu na bliskie pokrewieństwo ze znanym wszystkim Kakaowcem (Theobroma cacao)  i często nazywany jest Kakaowcem Cupuacu. Wydaje się jednak, że dla rozróżniania tych dwóch owoców powinno się używać nazwy po prostu Cupuacu. Oba owoce różnią się znacząco smakiem, kolorem oraz aromatem.

Cupuacu pochodzi z południowej i południowo-wschodniej Amazonii w Brazylii. Występuje endemicznie również w stanie Para i Maranhao.

Cupuacu to drzewo, których dzikie odmiany mogą osiągnąć wysokość ponad 20 m, ale uprawiane drzewa są utrzymywane na wysokość 6 do 8 m. Korona Cupuacu może osiągnąć 7 m średnicy. Liście są twarde, podłużne, mierzą od 25 do 35 cm długości i 6 do 10 cm szerokości. Liście są jasnozielone o gładkiej powierzchni i lekko omszone od spodu. Kwiatostany wyrastają bezpośrednio z gałęzi pojedynczo lub grupach 3-5 kwiatów. Kwiaty to kielich, który składa się z pięciu trójkątnych połączonych części. Korona kwiatostanu składa z pięciu fioletowych płatków, pięciu purpurowych prątniczek i pięciu pręcików.

Owoc Cupuacu jest podłużny i może ważyć do 2 kg. Owoce mierzą od 12 do 25 cm długości i od 10 do 12 cm średnicy.  Ze względu na kształt owoców wyróżnia się trzy  podstawowe odmiany :

  • Redondo: owoce o zaokrąglonych końcach.
  • Mamorana: owoc ma spiczasty wierzchołek i bardzo grubą skórkę (7 do 9 mm).
  • Mamau: bezpestkowy klon, najczęściej spotykany w stanie Para.


Udostępnij
49.90 zł
Czas dostawy: 3dni