DARMOWA WYSYŁKA POWYŻEJ 400 ZŁ
Tagi:

32 powody dlaczego warto jeść ACAI!


JAKIE DZIAŁANIE MIAJĄ JAGODY ACAI?

Te niewielkie, ciemnogranatowe owoce, przypominające wyglądem nasze borówki leśne, zawierają wiele cennych minerałów, witamin i aminokwasów, mających niezwykle pozytywny wpływ na ludzki organizm. Składniki zawarte w jagodach acai mają działanie przeciwutleniające i zapobiegają występowaniu szeregu chorób, w tym miażdżycy i choroby wieńcowej. Dołączając jagody acai do naszej codziennej diety, spowalniamy procesy starzenia zachodzące w organizmie oraz zapobiegamy występowaniu chorób powodowanych przez wolne rodniki. Owoce te są również stosowane w leczeniu biegunek, krwotoków i wrzodów, działają również przeciwgorączkowo.


WPŁYW JAGÓD ACAI NA NASZ ORGANIZM?



1. Wzmocnienie organizmu

W 100 gramach owoców acai znajduje się ponad 8 gramów białka, które jest jednym z najważniejszych składników odpowiadających za budowę naszych tkanek. Dostarczając organizmowi białko, wzmacniamy nasze narządy wewnętrzne, mięśnie oraz włosy, skórę i paznokcie, które jako pierwsze dają nam znać, jeżeli z naszym ciałem dzieje się coś niepokojącego.


2. Szybsza regeneracja

Siedzący i mocno stresujący tryb życia sprawia, że znaczna część z nas miewa uciążliwe bóle mięśniowe i narzeka na nieprzemijające uczucie zmęczenia. Wzbogacając dietę o jagody acai, tak bogate w potrzebne aminokwasy i mikroelementy, wzmacniamy organizm i zwiększamy jego zdolności regeneracyjne.


3. Detoksykacja

Wysokoprzetworzona, przesycona konserwantami żywność i zanieczyszczone powietrze powodują, że w naszych organizmach gromadzi się coraz więcej toksycznych substancji. Coraz trudniej jest nam się ich samodzielnie pozbyć, dlatego oczyszające właściwości jagód acai stają się bezcenne. Rdzenne ludy zamieszkujące dolinę Amazonki wykorzystują je od lat w walce z nawet bardzo ciężkimi zatruciami.


4. Większa wytrzymałość 

Jeżeli zdarza ci się narzekać na brak energii lub bardzo szybko się męczysz podczas ćwiczeń fizycznych, spróbuj wzbogacić swoją codzienną dietę o cudowny owoc amazońskich lasów. Przekonasz się, że zawarte w nich składniki odżywcze, szczególnie naturalne lipidy, dodzacą ci mocy i zauważalnie podniosą twoją wytrzymałość.


5. Odporność na stres

Utrzymujące się napięcie nerwowe, powodujące długotrwałą nadprodukcję tzw. hormonów stresu, może powodować choroby układu krążenia oraz otyłość. Jagody acai wpływają na poziom wydzielanych hormonów, pomagają lepiej znosić stresujące sytuacje i chronią nasz organizm przed destrukcyjnymi efektami długotrwałego napięcia.


6.Zdrowie seksualne

Dzięki swoim przeciwzapalnym i oczyszczającym właściwościom jagody acai stanowią istotny składnik diety także tych, którzy chcą szczególną troską otoczyć swój układ rozrodczy. Niwelując skutki stresu i zwalczając negatywny wpływ zanieczyszczonego środowiska na organizm, acai pomagają w walce z niepłodnością i nowotworami.


7. Większa wydolność

Składniki zawarte w tych tropikalnych owocach wpływają doskonale procesy zachodzące w organizmach ludzi mieszkających pod każdą szerokością geograficzną. Dzięki nim zwiększa się wydolność organizmu, co znaczy, że mniejszym wysiłkiem osiągamy rezultaty, które wcześnie wymagały od nas znacznie większego nakładu pracy.


8. Spowolniony proces starzenia

To jedna z kluczowych i najczęściej podkreślanych właściwości owoców acai. Jeżeli zastanawiasz się jak spowolnić proces starzenia się skóry, skorzystaj z mocy składników energetycznych i bezcennych przeciwutleniaczy, których w acai nie brakuje. Te tropikalne jagody zostały wpisane na listę ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), zawierającą produkty spożywcze o wysokiej zawartości roślinnych antyoksydantów.


9. Zdrowa prostata

Wspomniane wyżej przeciwutleniacze, w tak dużym stężeniu jak w owocach acai, pomagają również w skutecznej walce z coraz częściej diagnozowanym rozrostem gruczołu krokowego. Dlatego tak ważne jest, by brazylijskie jagody znalazły się nie tylko w diecie pań chcących zachować witalność, lecz również panów troszczących się o własne zdrowie.


10. Walka z osteoporozą

Jak to możliwe, że te maleńkie owoce pomagają uchronić się również przed osteoporozą? Wszystko przez wysoką zawartość wapnia, który buduje nasze kości i odpowiada za ich dobrą kondycję. Owoce acai są doskonałą alternatywą dla tych, którzy nie przepadają za produktami mlecznymi lub rybami, a chcą cieszyć się mocnymi kośćmi i zdrowymi zębami.


11. Mniej uciążliwa menstruacja

Przywołany wyżej wapń jest również szczególnie ważnym składnikiem niwelującym bolesne dolegliwości menstruacyjne. A to dlatego, że tworzy swego rodzaju powłokę ochronną na delikatnej, odsłoniętej przez złuszczającą się błonę śluzową ściance macicy. Łatwiejszemu wchłanianiu wartościowych składników sprzyja spożywanie jagód acai na przykład w formie soku. Kobiety pijące regularnie taki wyciąg potwierdzają, że ból powodowany skurczami mięśni nie jest już tak dotkliwy jak wcześniej.


12. Zdrowszy układ krążenia

A to za sprawą dużej liczby polifenoli (takich jak kwas elagowy) zawartych w owocach acai. To one są jednym z najistotniejszych składników diety wszystkich, którzy chcą cieszyć się mocnym sercem i wydajnym układem  krwionośnym. Polifenole spowalniają produkcję substancji przyczyniającej się do powstawania skurczów naczyń krwionośnych - endoteliny. Jej nadmiar prowadzi do miażdżycy i choroby wieńcowej.


13. Odpowiedni poziom cholesterolu

Nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie kwas oleinowy oraz kwas linolowy, to kolejne niezwykle wartościowe składniki zawarte w jagodach acai. To dzięki nim, jedząc owoce acai, obniżamy poziom “złego cholesterolu” (LDL) a podwyższamy tego dobrego (HDL). A to z kolei podnosi kondycję naszego układu krwionośnego i zapobiega występowaniu np. miażdżycy.


14. Zrównoważone ciśnienie krwi

Obecność steroli roślinnych, czyli tzw. fitosteroli, w błonie komórkowej owocu acai również decyduje o dobrej kondycji naszego układu krwionośnego. Wpływa szczególnie na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Jagody acai są więc dobrym pomocnikiem w walce z nadciśnieniem.


15. Mocne naczynia krwionośne

Z owoców acai możemy również przygotowywać specjalny wyciąg, który regularnie spożywany przyczyni się do wzmocnienia naszych naczyń krwionośnych. Wszystkie dzięki obecności antocyjaniny, która zmniejsza kruchość żył, arterii i naczyń włosowatych, zmniejszając tym samym ryzyko uszkodzeń.


16. Odpowiedni poziom cukru i tłuszczów

Opieranie codziennej diety na produktach o niskim lub średnim indeksie glikemicznym jest najkorzystniejsze dla naszego zdrowia. Dlatego taka praktyka polecana jest nie tylko osobom cierpiącym na cukrzycę, ale i zdrowym, które chcą cieszyć się dobrą kondycją organizmu. Jagody acai, mając niski IG, pomagają w regulacji poziomu cukru i tłuszczów, dlatego stanowią doskonałe uzupełnienie codziennego jadłospisu.

17. Właściwa waga

Zdrowa i piękna sylwetka, jest jednym z najczęściej wskazywanych efektów regularnego spożywania owoców acai. Zawarte w jagodach przeciwutleniacze pomagają pozbyć się toksyn z organizmu, a błonnik usprawnia procesy trawienne. Jedząc jagody acai, kontrolujesz apetyt i masz mniejsze poczucie głodu.

18. Większa odporność

Układ immunologiczny jest kolejnym beneficjentem zdrowotnych właściwości owoców acai. Te brazylijskie jagody wzmacniają nas system odpornościowy i sprawiają, że nasza bariera obronna przed bakteriami i wirusami jest znacznie mocniejsza. Badania wskazują, że beta-sitosterol zawarty w owocach, stymuluje aktywność leukocytów, wzmacniając tym samym nasze naturalne przeciwciała.


19. Walka z wolnymi rodnikami

Uczucie zmęczenia, nieustępujące osłabienie organizmu i niska odporność są powodowane bardzo często przez wolne rodniki, których działanie może prowadzić nawet do uszkodzeń komórek. Te natomiast mogą skutkować poważnymi chorobami, jak: zapalenia stawów, miażdżyca, cukrzyca czy Alzheimer. Owoce acai pomagają w walce z wolnymi rodnikami i wzmacniają nasz organizm.


20. Skuteczna bariera ochronna

Jeżeli masz skłonność do szybkiego łapania infekcji bakteryjnych, wirusowych czy grzybiczych, Twój organizm daje Ci znak, że potrzebuje wsparcia. System immunologiczny nie radzi sobie z atakami zarazków. Pijąc regularnie wyciąg z owoców acai dostarczysz mu niezbędnych składników wzmacniających.


21. Obrona przed mutagenami

Dzięki obecności przeciwutleniaczy, owoce acai pomagają również chronić nasze DNA przed uszkodzeniami powodowanymi szkodliwymi czynnikami, takimi jak karcynogeny czy mutageny. Przyczyniając się w ten sposób do większej  odporności na przemiany nowotworowe.


22. Regulacja procesów trawiennych

Jagody acai powinny znaleźć się w jadłospisie każdego, kto cierpi na różne schorzenia układu pokarmowego. Wysoka zawartość błonnika pozwala regulować procesy trawienne i tym samym przyczynia się do wzmocnienia przewodu pokarmowego. Antyoksydanty pomagają w walce z objawami refluksu żołądkowo-przełykowego oraz chtonią przed występowaniem owrzodzeń przełyku, krwawień oraz zapalenia krtani.


23. Zdrowy układ pokarmowy

Rozwój choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, wywoływanej między innymi przez bakterie helicobacter pylori, również może być powstrzymany dzięki spożywaniu owoców acai. Wszystko dzięki antybakteryjnym właściwościom brazylijskich jagów, które pomagają w walce z szkodliwymi bakteriami, grzybami i pasożytami.


24. Piękna cera

Jagody acai są bogate również w bezcenne fitosterole, które skutecznie chronią wierzchnią warstwę skóry przed uszkodzeniami i wyniszczeniem. W efekcie nasza cera staje się bardziej odporna na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych, jest gładsza i zdrowsza.


25. Młodo wyglądająca skóra

Wspomniane wyżej fitosterole w połączeniu z antocyjanidami, również obecnymi w jagodach acai, to klucz do młodej, promiennej, pozbawionej zmarszczek skórze. To składniki, które wpływają ochronnie na białko tkanki łącznej - kolagen. Dodając jagody acai do swojej codziennej diety, powstrzymasz przedwczesne objawy starzenia się skóry.


26. Wsparcie w walce z rakiem

Wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że jagody acai obecne w codziennej diecie, pomagają neutralizować działanie wolnych rodników, nim te zdążą wyrządzisz szkody w naszych komórkach. Są doskonałym sprzymierzeńcem, pomagającym obniżyć ryzyko występowania nowotworów żołądka, skóry, płuc czy piersi.


27. Walka z bólami stawów

Zapalenia stawów są szczególnie uciążliwe ze względu na stale towarzyszące nam uczucie przeszywającego bólu. Możemy go odczuwalnie złagodzić, pijąc regularnie sok z jagód acai, których przeciwzapalne właściwości są cenione na całym świecie.


28. Złagodzone objawy astmy

Astma to przewlekła choroba dróg oddechowych, objawiająca się świstami, kaszlem, uciskiem w klatce piersiowej i dusznościami. Ich złagodzenie jest możliwe. Szczególnie jeśli dostarczymy naszemu organizmowi bezcenne antyoksydanty o silnych właściwościach przeciwzapalnych. Owoce acai są źródłem witaminy C, która posiada tak pożądane obecnie właściwości antyoksydacyjne.


29. Mocne zęby i dziąsła

Zdrowe, białe i mocne zęby to marzenie każdego  z nas. Kondycja naszego uzębienia zależy bardzo często również od tego czy nasze dziąsła są odpowiednio chronione przed występowaniem infekcji przechodzących w zapalenia i przewlekłe choroby Wysoka zawartość wapnia, sprawia że jagody acai wpływają również pozytywnie na nasze zęby i dziąsła.


30. Jasny umysł

Czujność i bystre myślenie to oznaki sprawnie funkcjonującego umysłu. To jest możliwe, jeżeli nasza dieta jest bogata w produkty żywnościowe o wysokiej zawartości nienasyconych tłuszczy z grupy omega 3, które są budulcem dla około 60% ludzkiego mózgu. Dlatego tak ważne jest, by je stale dostarczać naszemu organizmowi.


31. Mocny sen

Coraz więcej ludzi skarży się obecnie na zaburzenia snu, przez które ich organizm nie jest w stanie odpowiednio się zregenerować, co z kolei prowadzi do spadku poziomu energetycznego i niskiej wydajności w ciągu dnia. Powodem zaburzeń jest najczęściej nawarstwiający się stres. Dostarczając organizmowi odpowiednich składników odżywczych oraz witaminy B, sprawiamy że komunikacja między komórkami w naszym mózgu przebiega znacznie sprawniej. Co z kolei wspomaga produkcję neuroprzekaźników, takich jak serotonina i dopamina, które są odpowiedzialnie m.in za spokojny, wartościowy sen.


32. Pogoda ducha i dobre samopoczucie

Mnogość składników odżywczych, witamin i minerałów zawartych w jagodach acai, przyczynia się do ogólnej poprawy kondycji naszego organizmu, a co za tym idzie do poprawy naszego samopoczucia psychicznego. Regularne spożywanie jagód acai podnosi odżywienie organizmu, podnosi zdolności regeneracyjne i ochronne.


Rafał